请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

B.L.U.E. | 秦皇岛阿那亚味从山海甜品店

2021-12-27 发布
首页 / 作品 627 0 0

shiruyu

积分:443

私信

本帖最后由 shiruyu 于 2021-12-27 17:17 编辑

1 aranya_dessertshop_02.jpg

阿那亚味从山海甜品店 Aranya dessert shop

1. 项目概况
Project Overview

项目是新中式甜点品牌味从山海在秦皇岛阿那亚的新址,坐落在社区小镇广场,作为加建部分依附在原有电影院建筑北侧,面向主道路,视野开阔。

The design starts from nature. In the vast world, humans are small and lonely entity. The tranquility and vastness of nature help people to escape from the rhythm of urban life and to return to their true nature. Here, we hope the architecture can be a spiritual place for people to settle down.

2 原址 Original Site (2).jpg

原址 Original site

3 aranya_dessertshop_01.jpg

阿那亚味从山海甜品店 Aranya dessert shop

味从山海的理念源自山海本味,又选址在阿那亚这样一个具有人文气息的海边社区,我们希望在设计中尊重场地气质,延续品牌精神,从大自然中汲取灵感和能量。

xThe philosophy of the brand derives from the natural beauty of mountains and seas. Because of the brand concept and the humanistic atmosphere of the community by the sea, we drew inspirations from nature while respecting the spirit of the site and continuing the brand spirit.

2. 设计理念
Design Concept

4 Sea rock.jpg


海礁 Sea rock


设计从自然出发。身处辽阔的天地河海之中,人也像是沙滩上的石头,成为渺小和孤独的存在。大自然的沉静和广阔让人们脱离城市的生活节奏,面对内心,回归本真。在这里,我们希望建筑可以成为一处让人们安顿自我的精神角落。

The design starts from nature. In the vast world, humans are small and lonely entity. The tranquility and vastness of nature help people to escape from the rhythm of urban life and to return to their true nature. Here, we hope the architecture can be a spiritual place for people to settle down.

5 concept.gif


设计概念 Concept


设计从情感出发。生活在高度工业化和信息化的现代城市,我们所处的空间和使用的产品大多是数据分析和理性判断下的产物,这让人们很难与建筑和空间产生情感链接,无法感到真正的放松和自由。

The design also starts from emotion. Living in highly-industrialized and information-based modern cities, the spaces and the products we use are mostly the results of data analysis and rational judgement. Under the condition, people can hardly build emotional connection with objects and spaces; they can hardly feel truly relaxed and free.

我们觉得当今时代的建筑反而更需要一些非理性的特质,去凸显情感的价值。空间不仅是人居住和活动的容器,更是情感和记忆的载体,建筑的体验感和精神性成为我们设计的核心。

We contend that today’s architecture needs more irrational characteristics in order to highlight the value of emotions. Space is not only a container for specific functions, but more importantly, also a carrier of emotions and memories. Thus, the sense of experience and spirituality of architecture have become the core of our design.

8 aranya_dessertshop_05.jpg


9 aranya_dessertshop_07.jpg


10 aranya_dessertshop_08.jpg


傍晚的建筑 Architecture at dusk



3. 建筑形态
Architectural Form


在开阔的小广场上,几块自然形态的山石散落其间,支撑起一片大屋檐。背靠原有的电影院北立面,建筑另外三个面没有设计实体墙,而是整体由玻璃幕墙围合而成,形成室内外融合一体的空间。

In the open small plaza, several rocks with natural form are scattered in between, supporting a large eave. With its back against the north facade of the original cinema building, the architecture of Zolaism is featured with three sides of glass curtain wall enclosures, forming a whole space that integrates the interior and the exterior.


6 aranya_dessertshop_03.jpg


7 aranya_dessertshop_04.jpg


建筑夜景 Architecture at night




山石有机的形态看似随机和偶然,实际上几个大小不一的石头既承担了隐藏钢结构柱的作用,也划分了不同的功能区。两个最大的山石内部是私密的就餐包间,其余造型在底部结合了固定座位的功能。散座区则在几座山石之间自由延展,整个平面是开放流动的,让客人在行走间获得不断变化的空间体验。

The organic form of the stones, on one hand, seems random and improvisational; on the other hand, the stones with different sizes play the role of hidden steel column structure, and also help divide functional areas. Inside the two largest rocks are private resting rooms, and the shapes have combined the function of fixed seating at the bottom. The scattered seatings spread freely throughout the spaces between the mountain rocks. The plan gives the whole space a sense of fluidity and openness, providing guests a constantly changing spatial experience while walking.

11 aranya_dessertshop_13.jpg



12 aranya_dessertshop_14.jpg


13 aranya_dessertshop_15.jpg


室内空间氛围 Interior space atmosphere


石头造型由GRC浇筑而成,水泥的自然肌理既真实的展现了山石粗粝厚重的质感,又与周边超白玻璃的轻盈通透形成强烈对比,突出了造型的力量感。大面积的玻璃幕墙给室内空间带来充足的阳光,光影变化让空间由静入动,随时间变换着生机,给客人一种身处自然,休憩在山石间的感受。

The stone shapes were created by GRC pouring: the natural texture of concrete has revealed coarse and heavy texture of the rocks, while forming a strong visual contrast with the lightness and transparency of the surrounding ultra-clear glass in order to emphasize a sense of power of the form. The frameless full-height glass curtain walls introduce plenty of sunlight into the indoor space, and the dynamic play of light and shadows changes over time, providing guests a feeling of resting in nature.

14 aranya_dessertshop_16.jpg



15 aranya_dessertshop_17.jpg


16 aranya_dessertshop_19.jpg


室内光线氛围 Interior light atmosphere


4. 建造过程
Construction Process


味从山海的设计和建造过程相对于常规建筑项目都有所突破。我们从设计初始就手工模型来推敲空间形态,从1:100的泡沫模型出发,通过多组不同模型研究空间构成。胶水腐蚀泡沫形成了自然的凹凸肌理,其生动的形态也偶然的帮助了我们的创作。

Compared to conventional architectural projects, the design and construction process of Zolaism has made some breakthroughs. From the beginning of the design process, we explored the spatial form through handmade models. We started from physical foam models with a scale of 1:100, and made sets of different models to study the composition of architectural space.

17 工作室1_100手工模型 Hand modeling in atelier 1_100 scale (1).jpg



18 工作室1_100手工模型 Hand modeling in atelier 1_100 scale (2).jpg


19 工作室1_100手工模型 Hand modeling in atelier 1_100 scale (3).jpg


工作室1:100手工模型 Hand modeling in atelier 1:100 scale


随着方案的深入,逐步放大模型比例,最后用1:30的模型敲定了空间的组织和形态,转而开始在专业工厂进行制作。首先是1:10的手工泥塑模型,泥土这样的天然材料,让我们对空间的形态和质感有了更直观的认识和把握。随后在不断调整中继续放大模型比例,直到1:1的泥塑定稿。

During our exploration, the foam corroded by glue presented natural and uneven texture, and the vivid form occasionally helped our design process. With the deepening of the design project, we gradually enlarged the scale of models, and eventually finalized the spatial form and organization with a 1:30 model, and then the production of model making was started at a professional factory. At first, a 1:10 handmade clay model was created. Clay, as natural material, provides us a more intuitive understanding and grasp of the form and aesthetics of the space. Subsequently, the scale of the model continued to be enlarged during constant adjustments until the 1:1 clay sculpture model was finalized.

20 工作室1_10手工模型 Hand modeling in workshop 1_10 scale.jpg


工作室1:10手工模型 Hand modeling in workshop 1:10 scale


21 工作室1_1手工模型 Hand modeling in workshop 1_1 scale.jpg


工作室1:1手工模型 Hand modeling in workshop 1:1 scale


整个创作过程中没有借助电脑软件的帮助,都是设计师和施工方用手工完成的。此后工人将泥塑翻模,浇筑GRC模块,然后将成品模块运输到现场进行拼接组装,建筑最终落成。

The entire production process relied on neither the help of computer 3D modeling nor construction documents. Instead, it was all done by hand of the designers and the contractor. Then after the turnover formwork and GRC module pouring process, the finished and individual modules were transported to the site for assembly. Finally, the architecture was successfully completed.

22 施工现场装配 Assembling in construction site.jpg


施工现场装配 Assembling in construction site


整个建造过程充满了未知和不确定。某种程度上我们放弃了对建筑形态的全面掌控,而是用双手思考,让设计“顺其自然”,在感性体验的引导下,逐步推敲慢慢完善成更理性和成熟的方案。在这样创作过程下产生的建筑,无法被复制和替换,这也赋予了建筑独特的情感价值和力量。

The whole construction process is full of unknown and uncertainty. To a certain extent, we gave up the overall control of architectural form. Instead, we let our hands to think and allow the design to grow with the flow. With the guidance of perceptual experience and adhoc judgement, we gradually refined the design to a more mature scheme. The architecture with such design and construction process cannot be replicated or replaced, which endows the space with unique values of emotions and strength.

23 Production Process rectangle.jpg


生产建造路径 Production Process rectangle


在阿那亚这样一个远离城市喧嚣的海边小镇,人们需要一个安顿人身体和精神的场所,我们凭借直觉创造的“感性”空间,不止为提供一个亲近自然的环境,更为给人回归自然的心境,让人们放下城市生活的负累,得到心灵的放松和自由。

In a seaside resort community like Aranya away from the noise of the cities, people need places to rest their bodies and spirits. The sensual and perceptual space we’ve created with our intuition not just provides an environment close to nature, but also inspires a state of mind of returning to nature. It encourages people to put away the burden of urban life to get relaxation and freedom of minds.

24 aranya_dessertshop_09.jpg



25 aranya_dessertshop_10.jpg


阿那亚味从山海甜品店 Aranya dessert shop


5. 总结
Look Forward


20世纪初以来,现代主义建筑的重点是功能至上,理性判断和逻辑思考是设计的核心。而当下,空间虚拟化的进程在不断打击功能主义;大数据和人工智能的发展也逐渐剥夺着设计师理性思维的价值。

Since the beginning of the 20th century, the essence of modernism architecture is the supremacy of functionalism. Rational judgement and logical thinking are the core of modernism design. Nowadays, the process of space virtualization is constantly undermining functionalism. Meanwhile, the development of big data and artificial intelligence has gradually weakened the values of designers’ rational thinking.

我们相信在未来,建筑师的价值更加关乎着人的感知、经验和理想。味从山海的设计展现着人与自然的相对与相融,建筑空间成为了精神的栖居地。这次实验性的尝试是我们对新时代中建筑本质的探索,也是新的开始。

We believe that in the future, the value of spatial design is more about perception, experience and ideal, and it should embrace a certain amount of contingency. The design for Zolaism reveals both the relativity and integration of human and nature. The architectural space has become a spiritual habitat. As a new beginning, this experimental attempt stands as our exploration of the relationship between nature and artificial environment in the new era.

26 aranya_dessertshop_20.jpg



27 aranya_dessertshop_21.jpg


28 aranya_dessertshop_22.jpg


室内空间氛围 Interior space atmosphere


项目图纸

29 plan.jpg


总平面图 Plan


30 elevation.jpg


立面图 Elevation


31 section.jpg


剖面图 Section


项目信息
项⽬名称:阿那亚味从⼭海甜品店
项⽬位置:河北省秦皇岛市
项⽬类型:甜品店咖啡店 建筑/室内设计
建筑师:⻘⼭周平,藤井洋⼦,刘凌⼦,李嘉习,周紫薇 / B.L.U.E.建筑
设计事务所
照明设计:B.L.U.E.建筑设计事务所
业主:味从⼭海
规模:⼀层
⽤地⾯积:240㎡
总建筑⾯积:室内170㎡ 室外平台47㎡
设计周期:08. 2020 - 12. 2020
施⼯周期:01. 2021 - 05. 2021
摄影师:Eiichi Kano
主要材料:⽔泥涂料(墙⾯),⽔磨⽯(地⾯),GRC(造型)

Project Info
Project Name: Zolaism Café, Aranya
Project Location: Qinhuangdao City, Hebei Province, China
Project Type: Café, Architecture / Interior Design
Architect: Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Lingzi Liu, Jiaxi Li, Ziwei Zhou/
B.L.U.E. Architecture Studio
Lighting Design: B.L.U.E. Architecture Studio
Client: Zolaism
Size: Single Floors
Site Area: 240㎡
Gross Area: 170㎡ (interior) / 47㎡ (exterior)
Design Period: 2020.08 - 2020.12
Construction Period: 2021.01 - 2021.05
Photography Credit: Eiichi Kano
Materials: cement coating(Wall), terrazzo(Floor),GRC(Rock Sculpture)

shiruyu

积分:443

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则