请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

大奕明亮建筑事务所丨广州悦汇城

2021-04-20 发布
首页 / 作品 955 0 0

liqing

积分:99

私信

本帖最后由 liqing 于 2021-4-20 14:13 编辑

项目概况
Project Overview

1.png

▲蜕变后的悦汇城 © 吴鉴泉

2.png

▲蜕变后的悦汇城 © 吴鉴泉

3.png

▲蜕变后的悦汇城 © 吴鉴泉

悦汇城地处广州市荔湾区北部,紧邻南北干道西湾路,距离广州白云机场27公里,距离广州火车站仅2公里。经过600天的改造,悦汇城于2020年9月落成,成为广州第二大商场、广州西部最大型的综合商业项目,为周边片区乃至整个广州带来了新的活力,起到激活旧城,更新城市形象的作用。

YUE City is located next to Xiwan Road in the northern edge of Liwan District in Guangzhou, China. about 27km from the Guangzhou Baiyun International Airport and 2km from the Guangzhou Railway Station. After going through a demanding 600 days of transformation effort, it was unveiled to public in September 26th 2020 as the largest shopping mall in the western district and the second largest in overall Guangzhou city, turning a new page in urban revival.

原状条件
Existing conditions

悦汇城改造前是广州规模最大的三大旧改项目之一:财富天地国际鞋业广场,是由80年代的旧水泥厂变身而成。原建筑条件为四个方块盒子组成的矩形体块,地上五层,地下两层,总建筑面积约28万平方米。通过十字主动线和环字次动线串联起来。原建筑外立面则是灰色凹凸的波纹铝板,整体规则缺少变化。
项目周边沿街的旧城交通与步行体验欠佳,对于附近片区也缺乏一个市民日常体验与聚集和休闲的一站式场所。市民对于该片区的印象依然停留在“水泥厂”、“批发城”的灰色、混杂印象。

Back in the 80’s, the site was once a cement production plant which was an iconic landmark of the developing communities. In 2006, in accordance with the government’s vigorous plan to upgrade the business service industries, the plant was demolished to make way for the Fortune World International Footwear Wholesale Plaza. The existing building was four identical square blocks, 100m long by 90m wide, 5 levels above ground and 2 levels below, a total of 280,000sm of building area organized by cruciform shaped promenades. Meanwhile, the facade was composed of identical square boxes all around which was quite easy to lose direction in such symmetry and lack of hierarchy.
The huge traffic on Liwan Road and confused pedestrian walkways, coupled with the lack of urban pockets has made the travelling experience less desirable. The old image of the lackluster and disorganized cement production plant sticks in the mind of the community.


历史文脉分析gif.gif

▲悦汇城项目改造变革历史  

原建筑条件为四个方块盒子组成的大的矩形体块,约为100米x90米,地上五层,地下两层,总建筑面积约28万平方米,通过十字主动线和环字次动线串联起来,位于体块中央是面积达1900平米的圆形中庭。原外立面是灰色凹凸的波纹铝板,整体规则缺少变化。

出于可持续发展和项目成本等因素,原建筑消防策略、天窗范围、主机电设备、主要结构等仍可正常运作的内容,需要尽量保留和利旧。

The existing building was four identical square blocks, 100m long by 90m wide, 5 levels above ground and 2 levels below, a total of 280,000sqm of building area organized by cruciform shaped promenades. At the intersection was a majestic 1,900sqm circular plaza capped with a domed skylight. Meanwhile, the facade was composed of identical square boxes all around which was quite easy to lose direction in such symmetry and lack of hierarchy.

With time, cost and sustainability in consideration, we have decided to keep structural changes to the minimum, recycle most of the major equipment, and stay on course with the existing fire escape strategy.

5.png

▲改造前条件

6.png

▲夜幕下的悦汇城成为荔湾旧城的亮点 © 吴鉴泉

设计概念:蜕变
METAMORPHOSIS

7.png

▲概念草图 © DYML

我们从建筑立面、室内布局、业态规划、动线组织四个维度对原建筑进行改造设计,引入“蜕变(METAMORPHOSIS)”的概念,将旧有的专业市场由内而外蜕变成一个集娱乐亲子、休闲体验、零售潮流、互动主题、人文情感、文化艺术等新型复合功能的商业中心,提供各种购物、漫步、休闲、聚会和放松的机会。同时打破原项目旧有的城市印象,以一个更加鲜明、灵动、轻盈、标志、现代的姿态和形象呈现在了老城区之中,打造一个富有场所感、全维度的城中热点。

From a holistic approach towards the program, architectural design, and space planning, we arrived at the Design Concept - METAMORPHOSIS, a complete transformation that signals the rebirth of the development and rejuvenation of the community. It transforms the current big boxes into a series of fun and meaningful spaces, a joyful shopping destination, and an iconic landmark of the community.

立面焕新
Façade Renewal

8.png

▲概念草图 © DYML


9.png

▲新的外立面呈现流线与优美感 © 吴鉴泉

外立面设计利用建筑数字化表达“蝶变”的概念,在整体外立面设计运用尺寸不一样的白色三角铝板,创造了统一简洁的流线造型外立面,再结合蝴蝶本身的图案纹路特征,数字化逻辑去筛选3000多个铝板作渐变穿孔,置入5种颜色匹配的半透明树脂灯箱,为建筑立面创造更丰富的层次,模拟了“翩翩起舞”的动态与“色彩斑斓”的调性。在每个灯箱中设置单点可控的LED光源以实现柔和可变的灯光动态氛围,使得在夜景中也能增加立面的温度、动感与活力,形成独特的气质和印象,为城市带来焕然一新的面貌。

The new façade has to leave a strong impression to the city and its people. With the parametric design tools, we drape over the existing massive boxes with more than 30,000 pieces of white aluminum panels with 5 different colored LED perforations, forming undulating waves that mimic the wings of a butterfly. At night time, the LEDs are programmed to lit up an impressive show, transforming and animating the urban streetscape.

10.png

▲外立面参数化设计过程 © DYML

11.png

▲墙身节点 © DYML

12.png

▲白色基调外立面点缀渐变的彩色灯箱 © 吴鉴泉

13.png

▲夜景下外立面营造色彩丰富的效果 © 吴鉴泉

14.png

▲墙身剖面细节模型 © DYML

15.png

▲外立面细节 © 何明智

电光主入口
晶莹通透的巨型LED头部
Grand gateway with mega LED
The head of a butterfly

16.png

▲电光主入口成为项目的城市焦点 © 吴鉴泉

17.png

▲概念草图 © DYML

沿西湾路的主立面长达200多米,建筑退让道路约20米,形成大型的城市广场。我们在西立面正中嵌入巨型对称的弧形玻璃体,倾斜悬挑并凸出整体外幕墙。在玻璃内侧结合轻盈的格栅LED屏幕,极具昭示感地屹立在主广场。

Along the 200m west main façade facing the urban plaza, we broke the plane and inserted a grand gateway into the building. The new gateway design breaths new energetic vibes to the city, especially at night when the LED media mesh is lit up.

18.png

▲极具标志的玻璃主入口 © 吴鉴泉

19.png

▲主入口可展示丰富的LED多媒体内容,向城市和市民展示不同的主题 © 吴鉴泉

广场与次入口
渗透与日常
Entrances and Plazas
Permeable and welcoming

悦汇城的西南、西北两个次入口由于场地南高北低的高差条件,分别设计两个不同尺度和形态的下沉广场,从流线上把市民从前广场渗透到负一层,提升负一层的活力,也使负一层的业态向外展示。结合丰富的景观,成为周边居民四季日常休息、交流聚集、聊天停留的空间节点。

There are two secondary entrances each allocated at the northwest and southwest corners. The entrances are designed with sunken plazas to ease the natural slope of the site, and connect people at both the ground and basement levels. The sunken plazas not only bring values to the basement corner retail with more natural lights and visibility from the street level, but also provide social interactive venues which are articulated with four seasons landscape pods, water features and alfresco.

20.png

▲西南下沉广场剖面透视 © DYML

21.png

▲西南下沉广场 © 吴鉴泉

22.png

▲西南下沉广场 © 吴鉴泉

23.png

▲西北下沉广场剖面透视 © 吴鉴泉

24.png

▲西北下沉广场 © 吴鉴泉

空间内核重组
Spatial Reorganization

“悦游园”是悦汇城室内空间设计的灵感源泉,我们将重点放在“一步一景”、“愉悦畅游”的概念上,把岭南特色、多媒体艺术、业态主题区、自然生态、美学场馆等缤纷多彩的主题空间贯穿起来。

Working hand in hand with the leasing team, we came up with the idea of ‘an excursion in wonderland’ where we emphasized on creating memorable scenes inspired by a mix of indigenous, artistic and cultural, natural and high-tech elements at every important intersection to heighten the sense of explorations and the joy of discoveries.

25.png

▲室内主题功能分区概念 © DYML

首先在功能布局上,重新规划的室内空间、业态布局和动线组织使其更加符合新功能需求。我们构建了“十字“主动线结合环形次动线的洄游空间,全场共设置14个大小中庭,形成四主、三副商业入口,确保客流能有效导入和横向、纵向流动。

In the efforts of converting a rigid wholesale box to a more sensible shopping mall layout with minimum impact on the existing structure, we kept the existing cruciform promenade and improved its circulation by linking to all the 14 atrium spaces and 7 entrances with a new loop. The combination of the cross and loop circulation avoids dead ends and enable people to travel easily from one point to another in a clear and simple manner.

26.png

▲改造后悦汇城3D平面图 © DYML

整体室内色调以浅暖色橡木和白色为主,天花和地面采用弧线条设计语言,制造引导性,也柔化了原有建筑方正的空间感受。利用主次空间的串联叠加,各种类型业态的分区组合,创造出丰富的主题区,带来兴致盎然的购物体验。

The overall interior space uses light warm oak and white as the basic color scheme, while the floor and ceiling design utilizes curvilinear profiles in order to brighten up and soften the rigidness of the space. This also serves as a continuous backdrop for a mix of retail themes and programs.
27.png

▲暖色调与流线语言的室内空间 © 吴鉴泉

悦汇城内空间结合声、光、电、艺术造型、绿植等,打造了除了蝴蝶大道、蝶舞广场、层叠云山、珠水映月四个自然生态的主题空间,也有博粤庭、蝶趣园、花影堂、白云涧四大岭南特色主题中庭。也有三大街区:美食广场、童梦天地、运动酷乐,分别对应不同的目标客群。

A total of 8 uniquely themed space are purposefully planned across the mall. Besides the Grand Butterfly Boulevard and Plaza, there are also the Canton Avenue which is a clash of trend and culture, the Butterfly Wonderland which engages lifestyle techs and sports, the Floral Fantasy World that inspires imaginations and creativities, the Garden of Oz which is filled with trendy games and entertainments, and last but not least, the Cascading Mountains and the Streaming Waterfalls. It is a blend of impressions of art, culture, nature and technology working together to entice the five senses.
We also branch off from the main themes to create several streetscapes that enhance certain retail programs. They are the Canton Food Court with a parade of good eats, Kids World with fun interactive play yards, and Techno Sport with energized neon runways. These are elements of surprise and instagrammable moments which intensify the overall retail experience.

28.png

▲拥有360度LED和巨型“蝶后“图案的蝶舞广场成为了悦汇城核心主场 © 何明智

29.png

▲沉浸式主中庭 © 何明智

30.png

▲进入西主入口呈现的彩蝶大道 © 吴鉴泉

31.png

▲层叠云山中庭 © 吴鉴泉

32.png

▲珠水映月中庭 © 吴鉴泉

33.png

▲童梦天地 © 吴鉴泉

34.png

▲美食广场 © 吴鉴泉

35.png

▲运动酷乐 © 何明智

其他附属空间设计,遵循整体温馨、丰富、人性化的原则,从电梯厅、服务台到卫生间,均考虑到细节、人性化设计、符合人体工学,让购物中心从配套服务上营造关怀感。

The careful and intimate design details are reflected in all the auxiliary space as well. The overall consideration for human scale and comfort extends throughout the malls even in the restrooms, elevator lobbies and information desk.

36.png

▲电梯厅运用绿植美学制造自然氛围 © 吴鉴泉

37.png

▲停车库电梯厅利用亮眼的色彩、灯光和标识,顾客可方便快捷找到 © 吴鉴泉

38.png

▲不同场景的卫生间和母婴室提供多元、人性化的服务 © 吴鉴泉 何明智

经过600天改造后的悦汇城,成为了广州荔湾区一个城市形象的窗口,使得城市的社交空间得以延续和发展,我们也希望来此的居民也能在此重新获得记忆,收获一份认同和独特的体验。

Through a 600-days of vigorous transformation, YUE City re-emerge as a vibrant development, with a sense of identity in the new horizon.

39.png

▲开业后吸引大量市民到访 © 何明智


项目名称:悦汇城
业主:越秀地产
项目地点:广东省广州市西湾路150号
项目类型:购物中心
项目面积:280,000 平方米
完工时间:2020年9月26日
建筑设计公司:大奕明亮建筑事务所
设计范围:建筑、外立面、室内改造设计
服务内容:总建筑师,概念至扩初设计、施工图审核、施工现场协调
主创设计师:Josh Goh
设计团队成员:华亮(建筑设计主管)、何明智(室内设计主管)、陆梦(外立面设计主管)、奥德慕、徐韫、张丁文、母丽矫、洪畅、陶俊熹、钟其豪、缪炽煌、谭宏宇、陈君洛
本地设计院:广州城建开发设计院有限公司
景观设计:广州城建开发设计院有限公司
灯光设计:RDI瑞国际
幕墙深化单位:深圳市中深建装饰设计工程有限公司
结构顾问:广州瀚华
摄影师:吴鉴泉、何明智

Project Name: Yue City
Client: Yuexiu Property
Project Location: No. 150, Xiwan Road, Guangzhou City, Guangdong Province
Project Type: Shopping Mall
Project Area: 280,000 sqm
Completion Time: September 26th, 2020
Design Firm: Atelier DYML
Design Scope: Architecture, Façade, Interior Retrofit
Design Service: Lead Architect. Concept to Design Development, Construction Documents Review, Construction Site Administration
Creative Lead: Josh Goh
Design Team: Liang Hua (Architecture Design Manager), Mingzhi He (Interior Design Manager), Meng Lu (Facade Design Manager), Demu Ao, Yun Xu, Dingwen Zhang, Lijiao Mu, Chang Hong, Junxi Tao, Qihao Zhong, Zhihuang Miu, Hongyu Tan, Junluo Chen
LDI: Guangzhou City Construction & Development Design Institute Co., Ltd.
Landscape Design: Guangzhou City Construction & Development Design Institute Co., Ltd.
Lighting Design: RDesign International Lighting
Curtain Wall Detail Development: Shenzhen C.S.C Decoration Design Engineering Co. Ltd.
Structural Consultant: Guangzhou Hanhua Architects+Engineers Co. Ltd.
Photographers: Jianquan Wu, Mingzhi He




4.png

liqing

积分:99

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则