请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

Ramón Esteve Estudio|西班牙瓦伦西亚牧歌住宅

2021-08-09 发布
首页 / 作品 225 0 0

刘志鑫

积分:61

私信

微信图片_20210809173044.jpg

住宅外观 Exterior ©Mariela Apollonio

平直感

HORIZONTALITY

牧歌住宅基于一组方盒体量和采光庭院建造而成,这些方盒和庭院被连接在两个围合出空间的平台之间。为了突出这些元素,地板从地面垫高了30厘米。石板铺面和白色混凝土屋顶将内设不同房间的盒子组织在一起,增强了建筑的平直感。住宅的建筑设计师Ramón Esteve表示,“房子以石墙来围合形成私密空间,业主在这里可以建立属于自己的天地”。

The development of the project was based on a set of program-containing boxes and sunlight-capturing courtyards, sewn together between two horizontal platforms that enclose the space. In order to highlight these elements, the floor has been risen 30 cm from the ground level. This pavement and the white concrete roof, which hold the boxes where the different rooms are settled, enhance the sensation of horizontality. “The house is confined within stone walls as an enclosure, thus generating an intimate space where you can build a universe of your own”, Ramón Esteve.

微信图片_20210809173056.jpg

住宅构思手绘草图 Sketch of Madrigal house concept ©Ramon Esteve Estudio

微信图片_20210809173100.jpg

地板从地面垫高了30厘米  The floor has been risen 30 cm from the ground level ©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173104.jpg

室内布置 Interior Layout ©Mariela Apollonio

方盒

SET OF BOXES

混凝土板之间的方盒布局形成了连接各体量之间的空间,这些空间也作为住宅的公用空间。这些延伸到外部的内部空间指向环绕房屋的花园框景,站在不同的点有交叉的视野。楼板下的体量作为更私密房间呈现,并因其高低错落不同而引人注目。退让的建筑体量倒映在泳池中,分割的矩形让人联想起是这些元素的平直组合构成了如此。

The arrangement of the boxes between the concrete slabs generates in-between spaces that sew the volumes and host the common areas of the dwelling. These interior spaces, which are extended outside, point to framed sights of the garden that surrounds the house and allow crossed views between different points. The volumes under the slab are presented as containers of the more private rooms and are noticed due to their different heights. The setting back of the volumes has been mirrored in the design of the swimming pool, a shattered rectangle that recalls the horizontal set and horizontal composition introducing these elements.

微信图片_20210809173108.jpg

退让的建筑体量倒映在泳池中 The setting back of the volumes has been mirrored in the design of the swimming pool ©Mariela Apollonio


微信图片_20210809173111.jpg

高低错落不同 Different heights ©Mariela Apollonio

材料

MATERIALS

建筑材料皆采用木材、天然石材和混凝土,以原始自然形式呈现。内设房间的方盒建筑体量由石砌而成,令其从建筑整体中脱颖而出。阳光透过木质百叶窗洒入房间内。支撑起方盒的水平板,也是以自然状态下外露白色混凝土形式呈现。

Materials are displayed in its raw form, by using wood, natural stone and concrete. The boxes that contain the rooms are made of stone masonry, thus standing out from the rest of the building because of their material. The access of sunlight into the dwelling is filtered by the presence of wooden shutters. The horizontal slab that support the boxes displays exposed white concrete in its natural state.

微信图片_20210809173114.jpg

方盒建筑体量由石砌而成 The boxes that contain the rooms are made of stone masonry©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173118.jpg

建筑材料皆采用木材、天然石材和混凝土 The materials are wood, natural stone and concrete ©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173121.jpg

阳光透过木质百叶窗洒入房间内 The access of sunlight into the dwelling is filtered by the presence of wooden shutters ©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173124.jpg

支撑起方盒的水平板以自然状态下外露白色混凝土形式呈现 The horizontal slab that support the boxes displays exposed white concrete in its natural state ©Mariela Apollonio

采光与阴影

LIGHTS AND SHADOWS

通过控制光线间接照进每个房间,实现了与自然光的互动。建筑体量之间形成的空间和混凝土顶板的开口,形成了整个建筑里的光影对比。

There is an interplay with natural light by controlling its indirect access to each room. The spaces created between the volumes and the openings on the slab create a contrast between light and shadow throughout the building.





微信图片_20210809173127.jpg

与自然光的互动 Interplay with natural light ©Mariela Apollonio


微信图片_20210809173130.jpg


微信图片_20210809173137.jpg


微信图片_20210809173139.jpg

建筑体量之间形成的空间和混凝土顶板的开口,形成了整个建筑里的光影对比 The spaces created between the volumes and the openings on the slab create a contrast between light and shadow throughout the building ©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173142.jpg

微信图片_20210809173145.jpg

微信图片_20210809173147.jpg

家具细部 Furniture details ©Mariela Apollonio

微信图片_20210809173150.jpg

从室内望向室外景观 Look from inside to outside ©Mariela Apollonio


Location: Comunidad Valenciana, Spain
Year: 2019
Area: 905 ㎡
Architect: Ramon Esteve
Project Team: María Martí, Anna Boscà, María Luna, María Parra
REE Collaborators: Tudi Soriano
Extern Collaborators: Índigo Ingeniería, Prodein Ingeniería
Landscaping: Gustavo Marina Paisajistas
Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
Constructor: COVOP, BECSA
Photography: Mariela Apollonio
Audiovisual: Alfonso Calza
Music: Holwarth & Sebastian

刘志鑫

积分:61

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则