请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

园冶杯参赛作品 | 泰国曼谷沙吞55号住宅

2021-09-13 发布
首页 / 作品 255 0 0

史如玉

积分:78

私信

本帖最后由 史如玉 于 2021-9-18 09:35 编辑

04 建筑夜景 Night view of perspective.jpg

55号住宅外观 Exterior ©W-Workspace

55号住宅坐落在泰国曼谷的沙吞。沙吞位于曼谷市中心,是充满活力的商业与文化区。该街区由窄巷和低层联排别墅组成,这是设计中重要的参考因素。

55 Sathorn house is located in Satun, Bangkok, Thailand. Sathorn is a vibrant business and cultural district located in the heart of Bangkok. The neighborhood's distinctive identities comprised of narrow side streets and low-rise townhomes are integral parts of the design consideration.

建筑师多年的设计经验、材料的精心选择和精细的施工最终成就了这座55号住宅。该设计展现出了业主(同时也是建筑师本人)审慎的思考。设计目标是在曼谷繁华的中心地带建造一座简单的三居室住宅。

55 Sathorn house is the culmination of years of experience in design, use of materials, and dedication to fine construction details.  The design represents a reflection upon its owner, who is also the architect. The goal was to create a simple three-bedroom house in the bustling center of Bangkok.

55 Sathorn house 3.jpg

沿街立面 Street facade ©W-Workspace

设计中面临的挑战是可建面积的限制。无论是从建筑形式上还是材料上,强烈表达带来的视觉效果一目了然。重浇混凝土体块像是被缝隙切开,赋予了居住的功能。一束光带分割并雕刻出混凝土结构,形成内部垂直的庭院布局。带状混凝土轻盈地漂浮,划分出屋顶庭院。锋利的边线和圆角面将风雨一类的自然因素考虑进去。两个住宅体量的分离,为南向来的通风形成了内部风道。

The challenge was the limitation in the size of the construction area.  A strong statement in both form and material can be visible at first glance.  Heavy pour-in-place concrete seems to be sliced open by narrow gap-making ways for inhabitable functions.  A strip of light cuts and carves out the concrete structure creating an internal vertical courtyard arrangement.  Ribbons of concrete float weightlessly to reveal and mark the rooftop courtyard.  Sharp edges and rounded corners elevations allow and respect natural elements such as rain and the wind. Volumetric separation of the two house masses creates an internal wind tunnel effect from the south direction.

55 Sathorn house 4.jpg

05 建筑局部细节Elevation detailed view.jpg

锋利的边线和圆角面 Sharp edges and rounded corners elevations ©W-Workspace

01 建筑立面 Elevation.jpg

内部通风道 Internal wind tunnel effect ©W-Workspace

07 屋顶庭院 Rooftop courtyard.jpg

KGHouse 70.jpg

带状混凝土轻盈地漂浮 Ribbons of concrete float weightlessly ©W-Workspace

08 屋顶庭院 Rooftop courtyard.jpg

屋顶庭院 Rooftop courtyard ©W-Workspac

设计的最初的目标是,建立一个通过半透明垂直钢楼梯相互连接、布局良好的五层结构住宅。客厅和中央厨房都有大落地窗。三间卧室共用一个内部庭院,但保证了各自的隐私。定制内置橱柜满足功能性储物空间。每个立面都呈现了进入房屋内部的独特视角。当人从一楼走到屋顶花园时,可以从空间、庭院、楼梯和光线获得有趣体验。

The initial task was to develop a well-organized five stories structure interconnect via a translucent vertical steel staircase. The living room and central kitchen both have large floor-to-ceiling windows opening.  All three bedrooms share an internal courtyard but retain their privacy.  Customize built-in cabinets for functional storage spaces.  Each elevation represents a unique perspective into the inner working of the house.  You can experience the playful arrangement of space, courtyard, stairs, and light as you move from the first floor to the roof garden.

11 垂直楼梯 Staircase.jpg

12 垂直楼梯 Staircase.jpg

楼梯 Staircase ©W-Workspace

13 从健身房看向室外 Looking out from fitness room view.jpg

从一层健身房看向室外 Looking out from fitness room on the first floor ©W-Workspace

14 起居室 Living room.jpg

17 起居室 Living room.jpg

起居室 Living room ©W-Workspace

18 从扇形楼梯看向起居室 Living room from Fan-shaped staircase view.jpg

起居室阅读空间 Reading space of living room ©W-Workspace

15 卧室 Bedroom.jpg

55 Sathorn house 24.jpg

卧室 Bedroom ©W-Workspace

16 从卧室看屋顶庭院 Rooftop courtyard from bedroom view.jpg

从顶层卧室看屋顶庭院 View rooftop courtyard from top bedroom ©W-Workspace

大落地窗和开口的策略性设计布局,是为了控制不同时间段房间里阳光、过滤光和反射光的量。参观者可以感知到设计师对细节的关注,材料聚集在一起并完美排列以服务于共同的目的。天然木材、混凝土砌体墙、钢材、玻璃和天然石材是整个主基调不可或缺的组成部分。对业主来说,55号住宅代表着稳定、宁静、舒适和平静。

Strategic placement of large windows and openings is used to choreograph the amount of sunlight, filtered light, and reflected light throughout the house at different hours. Visitors can appreciate the attention to detail in the way materials come together and align perfectly to serve a purpose. Natural wood, concrete masonry wall, steel, glass, and natural stones are integral parts of the complete palette. 55 Sathorn house represents stability, tranquility, comfort, and calmness for the owners.

KGHouse 65.jpg

KGHouse 11.jpg

天然木材、石材、玻璃的应用 Natural stone, wood and glass ©W-Workspace

19 厨房 Kitchen.jpg

55 Sathorn house 19.jpg

厨房与餐厅 Kitchen and dining © W-Workspace

20 定制内置橱柜 Customize built-in cabinets.gif

定制内置橱柜 Customize built-in cabinets ©W-Workspace

21-工作室-Office.gif

工作室,可通往地下 Office with access to the underground ©W-Workspace

22 地下空间 Underground space.jpg

地下室 Basement ©W-Workspace

23-盥洗室-Bathroom.gif

盥洗室 Bathroom ©W-Workspace

24-卧室-Bedroom.gif

卧室 Bedroom ©W-Workspace

25-步入式衣橱-Walk-in-closet.gif

步入式衣帽间 Walk in closet ©W-Workspace

项目图纸

26 建筑生成图解 Generation diagram.jpg
27 建筑生成图解 Generation diagram.jpg

建筑生成图解 Generation diagram ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

28 一层平面图 First floor plan.jpg

一层平面图 First floor plan ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

29 二层平面图 Second floor plan.jpg

二层平面图 Second floor plan ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

30 三层平面图 Third floor plan.jpg

三层平面图 Third floor plan ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

31 四层平面图 Fourth floor plan.jpg

四层平面图 Fourth floor plan ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

32 屋顶平面 Roof plan.jpg

屋顶平面 Roof plan ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

33 东立面 East elevation.jpg

东立面 East elevation ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

34 西立面 West elevation.jpg

西立面 West elevation ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects
35 南立面South elevation.jpg

南立面 South elevation ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects
36 北立面 North elevation.jpg

北立面 North elevation ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

37 剖面图 Section.jpg

剖面图 Section ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

38 剖面图 Section.jpg

剖面图 Section ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

39 剖面图 Section.jpg

剖面图 Section ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

40 剖面图 Section.jpg

剖面图 Section ©Kuanchanok Pakavaleetorn Architects

项目名称 Project Name: 55 Sathorn House
项目位置 Project Location: Sathorn, Thailand
场地面积 Site Area: 460 m²        
设计机构 Architects: Kuanchanok Pakavaleetorn Architects
主创设计 Chief Designer: Kuanchanok Pakavaleetorn
合作伙伴 Cooperative Partner(s): Gregory Mielimaka
其他设计 Other Designer(s): Eakkachat Suparat for 3D Model, Artisan Architect for Construction Drawings, Muun for Interior Design
施工机构 Construction Firm: VMR
设计周期 Design period: 2016-2017
施工周期 Construction period: 2017-2021
项目摄影 Photographs: W-Workspace

史如玉

积分:78

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则