请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

园冶杯参赛作品 | Red Brick Studio: 印度浦那倒拱顶住宅

2021-09-18 发布
首页 / 作品 165 0 0

史如玉

积分:78

私信

本帖最后由 史如玉 于 2021-9-18 11:13 编辑

01.jpg

建筑外观 Exterior ©Hemant Patil

Cove House是一个周末之家,坐落在印度南部西高止(Western Ghats)山脉环绕的地方。业主与Red Brick Studio沟通,希望建造一处能让他远离城市生活喧嚣的空间,让他可沉浸在潘舍特大坝(Panshet Dam)的如画景色中。面对狭小可施工区域的限制,他还希望有一个可融入住宅的开放空间,以便能够举办更多朋友和家人聚会。

The Cove House is a weekend home nestled in a site swaddled by the mountains of the Western Ghats. Red Brick Studio was approached by the client who wanted to build a space which would allow him a get-away from the hustle of the city life and provide him an opportunity to soak in the picturesque views of the backwaters of the Panshet Dam the site overlooked. Faced with a limitation of a tight constructible area, he also wished to have open spaces which could be integrated with the house to be able to host a larger gathering of friends and family.

02.jpg

从Cove House可以看到西高止山脉和山谷的景色 A view of the Western Ghats mountains and valley can be seen from The Cove House ©Hemant Patil

在对现场及周边环境调研后,工作室的第一反应是创建一个融入场地环境而非独树一帜的建筑形式。工作室建议将住宅建在划定的区域之外,并利用场地的自然地形将大部分体量从入口处的视野中隐藏起来,而不是按照常规选择在平坦的区域进行建造。

Upon seeing the site and its surrounds, the studio’s first response was to create a built-form which would try and blend in rather than stand out. Rather than typically using the flat part for construction, the studio proposed to set the house beyond this zone and use the natural topography of the site to tuck away majority of the house from the view at the entrance.

03.jpg

平面图(模型) Site plan (Model)  ©Red Brick Studio

04.jpg

05.jpg

住宅融入现场及周边环境环境(模型) House blends in the site and its surrounds (Model)  ©Red Brick Studio

因此,建筑的大部分体量都嵌入地面,其上覆盖着一片倒拱形单屋顶,横跨整个建筑长度。这个屋顶通过四面连续的高窗在视觉上与下部的建筑体量分隔开。高窗与入口处的水平高度基本齐平,让人可以透过建筑,看见对面的山谷景色。建筑的入口并不显著,人们可经过下沉庭院的多级台阶进入。庭院顺应自然环境中建造,分布有绿植和卵石。入口直接通向住宅的中心,即开放宽敞的起居室,起居室两侧是卧室和厨房。

Much of the house is thus embedded into the ground covered by a single mono-roof with an inverted curved profile spanning across the length of the house. This roof is separated from the built mass by a continuous clearstory window on all sides. Placed strategically at the level at which one enters at the site, the clearstory allows the viewer to look through the house and catch glimpses of the valley across it. The entry to the house is discreet and is accessed through a series of steps in a courtyard build in a natural setting with vegetation and boulders found on the site itself. It leads to the heart of the house which is the open and spacious living area, flanked by bedrooms and kitchen on its sides.

06.jpg

倒拱形屋顶 Single mono-roof with an inverted curved profile ©Hemant Patil

07.jpg

屋顶细部 Roof details ©Hemant Patil

08.jpg

下沉庭院(模型)Sunken courtyard (Model) ©Red Brick Studio

09.jpg

建筑师把地形坡度纳入设计中 The architect incorporated the slope of the land into the design ©Hemant Patil

10.jpg

定制的门向阶台敞开 Custom-built doors open out onto the terrace ©Hemant Patil

11.jpg

下沉庭院的多级台阶 A series of steps in a courtyard ©Hemant Patil

12.jpg

连续透明高窗 continuous clearstory window on all sides ©Hemant Patil

13.jpg

可见对面的山谷景色 Valley View ©Hemant Patil

定制设计的入口门解决了业主对于延展空间的要求。这些门用可折叠的金属板制成,覆盖整个起居室的长度(30英尺约10m)。当门滑动打开时,这一层实体边界会消失在门洞壁中,室内外空间便实现无缝衔接。在另一面,起居室面向视野开放的观景台开放,可以让人们沉浸在大坝区和周围山谷的景色中。

The solution to the client’s requirement of a spill over space was achieved by the custom designed entrance door. These were built in folded metal sheets, so as to cover the entire length of the living room (30’ or 10m) and when slid open, the panels disappear in the cavity walls; seamlessly blending the inside and outside of the house. On the other side, the living room as flanked by a large deck which allows one to soak in the views of the backwaters and the valley around.

14.gif

定制设计的入口门 Custom designed entrance door ©Hemant Patil

16.jpg

17.jpg

将室内外完美融合 Blend the inside and outside of the house seamlessly ©Hemant Patil

18.jpg

观景台 Large deck ©Hemant Patil

从外部看,整栋住宅都是灰泥砂浆粉饰的,深红涂料使建筑与该地区自然地形的色调相匹配。这种粗糙的饰面还可以很好地抵御该地区的雨季夏季极端天气的影响。而在室内,所有的墙面都采用白色与彩色抛光氧化物的组合。屋顶采用钢丝网水泥技术建造,厚度仅为50mm。倒拱形屋顶能够收集雨水,这些雨水会进一步被引流并储存在水池中,在干旱月份被用来灌溉。

Externally, the entire house is finished in grit finished plaster, with a deep red pigment which allows the house to match the tonality of the natural terrain of the region. The coarse finish also allows for very good weather resistance to the extreme seasons of rain and summer in the region. Internally, all walls are finished in a combination of white and colored polished oxide. The roof is constructed out of Ferrocement technology, enabling it be constructed in thickness of 50mm only. The inverted shape allows it to harvest the rain water which is further channeled and stored in a series of water bodies, allowing water to be available for irrigation in the drier months.

16.jpg

灰色的石头地板和木门反映了自然环境The grey stone flooring and wooden doors reflects the natural surroundings ©Hemant Patil

20.jpg

深红涂料使建筑与自然地形的色调相匹配 Deep red pigment allows the house to match the tonality of the natural terrain ©Hemant Patil

21.jpg

22.jpg

室内细部 Interior details ©Hemant Patil

项目图纸


23.jpg

平面图 Site plan ©Red Brick Studio

24.jpg

楼层平面 Floor plan ©Red Brick Studio

25.jpg

26.jpg

剖面图 Sections ©Red Brick Studio

项目名称:Cove House
项目位置:印度 浦那
建筑设计:Red Brick Studio
建筑面积:170 m²
项目年份:2021

史如玉

积分:78

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则