请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

园冶杯参赛作品 | 不无建筑:湖州宾临城·农宅民宿改造

2021-09-18 发布
首页 / 作品 254 0 0

史如玉

积分:78

私信

01.jpg

项目概览 Project Overview ©黄健

跳脱于城市樊笼之外,寻找内心深处的安宁;“宾临城”作为这份情感的物化,寄托着我们对于乡村的怀念、对于自然的向往。

Break out of the city cage, to find inner peace, “Bin Lin cheng”as this emotional materialization, reposing our nostalgia for the countryside, for the natural yearning.

概况 Overview

项目位于湖州市埭溪镇茅坞村,依山而建,竹林环抱;我们把视角抬高,有趣地发现,村庄与山林恰好在此相遇。

The project is located in Maowu village, Daixi town, Huzhou city, which is surrounded by bamboo forest and built on the mountain side; We raise the angle of view, it is interesting to find that the village and the forest just meet here.

02.jpg

基地概览 Base overview ©潘小波

老宅由三栋楼组成,在数十年的风雨飘摇中坍塌了大半。

The old house is composed of three buildings, which collapsed in the wind and rain for many decades.

场地南侧的小道是村里的主要交通路线,沿着道路再往北走,便是当地有名的天字古道;山溪沿着古道蜿蜒而下,在老宅前交汇出一块三角形的空地;两棵硕大的榉树偏于一角,枝繁叶茂。

The path on the south side of the site is the main traffic route of the village. Further north along the road is the famous tianzi ancient road in the area; The mountain stream winds down along the ancient road and meets a triangular open space in front of the old house; ; Two huge waterelms stood at one corner, with luxuriant foliage.

03.jpg

场地原貌 Original site appearance ©不无建筑

老宅 Old house

初入老宅,没有文物似的古韵,也无法用精美来形容。

The beginning enters the old house, does not have the cultural relic like ancient rhyme, also can not use the exquisite to describe.

岁月留在老屋中的气息,弥散在陈旧的木屋架之间;老灶台边残留的烟渍、夯土墙上斑驳的竹影、老木门咯吱的声响、不经意间低声的犬吠,模糊地拼凑出一幅质朴的生活画面,记录下属于乡村的故事。

The smell of age in the old house, spread among the old wooden frame, the smoke stains on the edge of the old stove, the mottled bamboo shadows on the rammed earth wall, the creaking of the old wooden door, the dog barking in a low voice, vaguely put together a simple picture of life, recorded under the story of the country.

这些逐渐被遗弃的农房代表了独具地方色彩的传统乡村建筑文化,他们跟自然的关系远比当下的钢筋混泥土来得和谐。

These gradually abandoned farmhouses represent a unique local culture of traditional rural architecture, and their relationship with nature is far more harmonious than the current concrete and steel.

04.jpg

老宅原貌 Original appearance of the old house ©不无建筑

场所 Place

山林、古树、老宅、村庄构成我们对于场所的第一印象,一种独属于乡村的静谧。

Mountains, ancient trees, old houses, villages constitute our first impression of the place, a unique quiet belongs to the countryside.

随着乡村旅游的发展,民宿作为当前最合适的功能被置入;新空间的加入势必带来原有场所的扰动,已经存在的元素和新的建筑应该拥有同等的话语权。

With the development of rural tourism, as the most appropriate function at present, B&B is put in, the new space will inevitably bring the disturbance of the original place, the existing elements and the new building should have the same right of say.

05.jpg

西南侧鸟瞰 Aerial view of Southwest ©潘小波

06.jpg

东北侧鸟瞰 Aerial view of Northeast ©黄健

07.jpg

俯视图 Vertical view ©黄健

于是,我们把思路聚焦于他们之间的关系,并在设计之初定下一个大的基调:不野心勃勃,不完全服从;顺应当下需求,塑造出一些“新”的个性,也保有一点对于“旧”的敬畏;建筑像是在与场所的对话中自然生长,小心翼翼地寻找着一种平衡。

So, we focused on the relationship between them, and set a big tone at the beginning of the design: not ambitious, not completely obedient; adapt to the needs of the moment, create some “New”personality, there is also a bit of reverence for the “Old”; the building seems to grow naturally in dialogue with the place, carefully seeking a balance.

策略 Strategy

尚能使用的老宅经过修缮得以保留,除了必要的加固与开窗,并没有刻意地抹去一些略显粗糙的“乡土气”;新的体量如林子里的竹笋,在已损毁的房屋上破土而出。新老建筑在保有原始肌理的情况下自然更迭,产生一些新的空间,也留下一点生长的痕迹。

The serviceable old house has been restored, with the necessary strengthening and opening of windows, without the deliberate removal of some of the rougher "Rustic" elements; new volumes, such as bamboo shoots in the woods, have broken through the soil of the ruined house. The old and new buildings naturally change with the original texture, creating some new space and also leaving a little trace of growth.

08(分析动图).gif

设计分析 Design Analysis ©不无建筑

09.jpg

鸟瞰 Aerial view ©潘小波

10.jpg

11.jpg

竹林视角 View of bamboo forest ©王琇

在乡村盖房有着严格的土地限制,新的建筑被尽量地抬高、延展;一方面让客房拥有更好的景观,另一方面也为民宿提供更多可用的空间。老宅、新房、山林在架空层里交叠,围合出有趣的灰空间;场地通过自然化的草坡与原有的山林紧密相连,也顺势将后山的景致揽入其中。

There are strict land restrictions on building in the countryside, and the new buildings are raised and extended as much as possible, giving the guest rooms a better view on the one hand and providing more space for bed and breakfast on the other. The old house, the new house and the mountain forest are overlapping in the overhead layer, which encircles the interesting grey space; the site is closely connected with the original mountain forest by the natural grass slope, and also brings the scenery of the mountain behind into it.

13.jpg

14.jpg

15.jpg

架空层 Empty space ©王琇

16.jpg

草坡细部 Grass slope details ©王琇

一面微斜的墙体似从草坡上长出,村庄与山林在此过渡;整体空间被一分为二,一半用于公共活动,一半用于居住;行走于场地中的人们,随着视线的变化形成两种截然不同的感受。

A gently sloping wall appears to grow from a grassy slope, where the village and the forest transition; the whole space is divided into two halves, half for public activities and half for living; people walking on the site, with the change of the line of sight to form two distinct feelings.

朝着村庄的一侧,建筑以低调的姿态呈现,设计在其中尽量保持着克制。老宅与新房之间形成简洁的构图关系,也削弱了稍显庞大的新建筑体量对村庄造成的视觉侵略。

Towards the side of the village, the building is presented in a low-key manner, in which the design is as restrained as possible. The simple composition between the old house and the new house also weakens the visual invasion of the village caused by the slightly larger new building volume.

17.jpg

乡道视角 Rural road Perspective ©黄健

18.jpg

立面细部 Facade details ©黄健

面向山林的另一侧,建筑突然变得张扬。13间不同格局的客房在竹海中肆意生长,寻找最佳的景观视野。不同的体块之间有序错动、交叠,积极地回应周边环境和视野的变化;大面积的落地窗将景观引入室内,也映衬出天空和山林变幻的颜色。

Facing the other side of the forest, the building suddenly becomes loud. 13 guest rooms of different configurations grow freely in the bamboo sea, looking for the best view. The different volumes move and overlap in an orderly manner, responding positively to changes in the surrounding environment and views; large floor to ceiling windows bring the landscape into the interior, as well as reflecting the changing colors of the sky and the mountains.

19.jpg

竹海中的客房 Guest room in Bamboo Sea ©黄健

20.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

立面细部 Facade details ©黄健

停车场一侧的主入口,毛石墙、竹亭、建筑、远山顺应地形的变化形成简洁而不失张力的构图;不想过多地营造“领域感”,只希望人们在行进的过程中感受到些许心境的放松。

The main entrance on the side of the car park, with its stone walls, bamboo pavilions, buildings and distant hills, is a simple yet tension-free composition, which does not want to create too much of a “Sense of territory”, we just hope people feel a little bit more relaxed as they go along.

25.jpg

26.jpg

27.jpg

竹亭 Bamboo pavilion ©王琇

28.jpg

内部回看主入口 Look back inside the main entrance ©黄健

原本三角形的空地被改造为民宿主要的户外活动空间,我们将山泉水引入,形成一个水院;这里是视线较为开阔的地方,像是一个天然的舞台,新老建筑在天空与水池的映衬下,演绎出一幕幕过去发生的、正在发生的和即将发生的事。

The original triangular open space was transformed into the main outdoor activity space of the host. We brought in mountain spring water to form a water courtyard; this is a more open area with a view, like a natural stage, the old and new buildings, set against the sky and the pool, create scenes of what has happened, what is happening and what will happen.

29.jpg

30.jpg

水院与建筑的关系 Relationship between water yard and architecture ©潘小波

31.jpg

建筑细部 Architectural details ©黄健

“竹”作为场所最直观的印象,在设计中以各种方式被不断加深;内与外的边界被逐渐消隐,“居于竹”的传统情怀在场地里疯狂蔓延。

“Bamboo” as the most intuitive impression of the site, in a variety of ways to be deepened in the design, the internal and external boundaries are gradually disappearing, “Living in bamboo”in the traditional feelings of the site spread crazy.

32.jpg

竹与石 Bamboo and stone ©黄健

33.jpg

景观竹,竹格栅,竹模板混凝土墙 Landscape bamboo, bamboo grating, bamboo formwork, concrete wall ©黄健

34.jpg

墙体细部 Wall details ©王琇

36.jpg

融入竹海的建筑 Architecture integrated into bamboo sea ©黄健

37.jpg

38.jpg

39.jpg

与树木的融合 Integration with trees ©黄健

40.jpg

竹亭 Bamboo pavilion ©黄健

41.jpg

内院 Inner courtyard ©王琇

42.jpg

44.jpg

餐厅外的小院 Courtyard outside the restaurant ©王琇

室内 Indoor

我们把 “宾临城”作为城市之外的情感出口,表达出对于“回归”的渴求;这里的回归有两种定义:一种是对乡村简单生活的热切向往,另一种是对于自然环境的极致追求。于是,设计的表达和空间氛围的营造便成为一种“顺势而为”的选择。

We use “Bin Lin City”as an emotional outlet outside the city, expressing the desire for “Return”, which is defined in two ways: one is an ardent yearning for a simple life in the countryside, the other is the ultimate pursuit of the natural environment. Thus, the expression of design and the creation of space atmosphere will become a “Homeopathy”choice.

关于老宅,我们不想刻意去还原无据可考的老屋原始风貌,也不必竭力去遮掩现状必然存在的粗糙,设计在其中的作用简化为调和当下使用者的功能需求与老宅承载力之间的矛盾。

On the old house, we do not want to deliberately to restore the original appearance of the old house without evidence, nor do we have to try to cover up the current situation is bound to exist rough, the role of design is simplified to reconcile the contradiction between the current user’s functional needs and the carrying capacity of the old house.

“旧”即是旧,“新”便是新;与其说去营造新与旧的冲突,我们更希望经过改造的老宅呈现出的是属于这个时间片段里的融合。

“Old” is the old, “New” is the new; rather than creating a conflict between the new and the old, we prefer the old house to be transformed to present a blend of moments that belong to this time.

45.jpg

老宅一层的接待区 Reception area on the first floor of the old house ©王琇

46.jpg

吧台 Bar counter ©王琇

47.jpg

竹材与玻璃 Bamboo and glass ©王琇

48.jpg

耳房的餐厅 Ear room restaurant ©王琇

49.jpg

老灶台 The old kitchen table ©王琇

50.jpg

二楼的活动室与书吧 Activity room and book bar on the second floor ©王琇

51.jpg

阅览区一角与横向的取景框 One corner of the viewing area with a horizontal viewfinder ©王琇

一条颇具仪式感的楼梯作为公区与房间的过渡;透过竹格栅,远处是村庄的烟火;屋顶漏下的光线在阳光板的映衬下,营造出些许神秘的氛围,指引人们拾级而上;推开房门,“自然”便涌了进来。

A ceremonial staircase serves as a transition between the public area and the rooms; through the bamboo grille, the distant village fireworks; the light leaking from the roof, set off by the sun panels, creates an air of mystery that guides people up the stairs; the door is pushed open, and nature came rushing in.

52.jpg

楼梯间 Stair case ©王琇

当窗外的风景变成最奢华的装饰,房间内部的设计便可以用相对质朴的方式来表达。我们试图让每间房都寻找到一个最佳的姿势去享受这片山林,于是产生各有不同的布局,也带来些不一样的体验。

When the scenery outside the window becomes the most luxurious decoration, the interior design of the room can be expressed in a relatively simple way. We are trying to find the best position for each room to enjoy the forest, which leads to different layouts and different experiences.

54.jpg

55.jpg

56.jpg

57.jpg

58.jpg

客房 Guest Room ©王琇

59.jpg

竹模板混凝土浇筑的柱子成为室内的装饰 The columns cast with bamboo formwork concrete become indoor decoration ©王琇

60.jpg

61.jpg

62.jpg

63.jpg

客房 Guest Room ©王琇

64.jpg

泡池与竹海 Bubble pool and bamboo sea ©王琇

65.jpg

房间一角 A corner of the room ©王琇

结语 Conclusion

于我们而言,这是一次颇为有意义的乡建探索,留下一些遗憾,也带来一些期许;回过头来看,成本的严苛限制、当地的工艺水平、设计与管理的一些失误都曾让项目举步维艰,好在大部分的设计想法得以实现,也预留出了一些继续生长的空间。

For us, this is a meaningful exploration of rural construction, leaving some regrets and some expectations; in retrospect, severe cost constraints, local process levels, and design and management mistakes made the project difficult, but most of the design ideas were realized, leaving some room for growth.

民宿的屋顶和竹林的深处,目前都处于“留白”的状态;随着项目的运营,设计也在以更谨慎的态度去完善。我们希望所有的场景最终能够串成一条完整的路线,让乡野的情怀不止于“民宿”,让“民宿”的体验不止于居住……

The roof of the hostel and the depths of the bamboo forest are now left blank, and the design is being refined with greater care as the project goes on. We hope that all the scenes can eventually string together a complete line, so that the feelings of the countryside is not only “B&B”, so that the “B&B”experience is not only living..

66.jpg

首层平面图 Ground floor plan ©不无建筑

67.jpg

夹层平面图 Mezzanine plan ©不无建筑

68.jpg

2-4层平面图 2nd-4th floor plan ©不无建筑

69.jpg

70.jpg

71.jpg

立面图 Elevation ©不无建筑

72.jpg

73.jpg

剖面图 Profile ©不无建筑

74.jpg

75.jpg

工作模型 Working model ©不无建筑

项目名称:宾临城精品民宿
设计公司:不无(上海)建筑设计有限公司
建筑面积:1300平方米
完工时间:2021年3月
设计团队:黄健、宋俊樑、彭博文、高华远、时宏卓
项目地址:浙江湖州
软装设计:回响设计
项目甲方:湖州绿健生态休闲农业开发有限公司
主要品牌:永赞装饰(木作)
摄影版权:王琇、黄健

Project Name: binlincheng boutique B & B
Design company: No studio
Building area: 1300㎡
Completion time: March 2021
Design team: Huang Jian, song Junliang, Peng Bowen, Gao Huayuan, Shi Hongzhuo
Project address: Huzhou, Zhejiang
Soft design: Echo design
First party: Huzhou Lujian ecological leisure agriculture development Co., Ltd
Main brand: Evergood Furniture  
Photography Copyright: Wang Xiu, Huang Jian

史如玉

积分:78

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则