请选择 进入手机版 | 继续访问电脑版
 找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

QQ登录

只需一步,快速开始

微信登录

微信扫一扫,快速登录

园冶杯参赛作品 | Bak Gordon Architects:葡萄牙格兰多拉住宅

2021-09-22 发布
首页 / 作品 135 0 0

史如玉

积分:78

私信

本帖最后由 史如玉 于 2021-9-23 10:24 编辑

1 夕阳下的住宅.jpg

夕阳下的住宅 House at sunset ©Francisco Nogueira

建筑坐落在阿连特茹广袤的土地上,整个住宅悬浮在一个巨大的水池上面,连接水池的墙体朝向南方,仿佛是整个景观的共鸣箱。墙的另一侧保留了社交空间和两个壁画室,属于室内与室外的过渡空间,是住宅日常生活的基础。正是围绕着室内的小天井,形成了不同的私人区域。

Built in the vast territory of Alentejo, the house emerges from the figure of an extensive water tank attached to a wall, facing south, as if it was a resonance box of the entire landscape. On the other side of the wall the social spaces and two fresco rooms are kept, places of transition between interior and exterior, considered as foundational for the daily life of the house. It is around the small interior patio that different private areas gravitate.

2 建筑鸟瞰.jpg

建筑鸟瞰 Aerial view ©Francisco Nogueira

3 从远处看住宅.jpg

从远处看住宅 View the house from a distance ©Francisco Nogueira

4 住宅与水池相连接的墙体.jpg

住宅与水池相连接的墙体 The wall connecting the house to the pool ©Francisco Nogueira

5 建筑南立面.jpg

建筑南立面 South elevation ©Francisco Nogueira

6 建筑东立面.jpg

建筑东立面 East elevation ©Francisco Nogueira

7 建筑细部.jpg

建筑细部 Architectural details ©Francisco Nogueira

住宅完全用石灰砂浆衬里,并用软木与外部隔开。空间的形状和几何结构,以及富有洞察力的开口,再加上沉浸式的物质空间氛围,带来了一种难以从图像上感受的体验。

The house is totally lined with lime mortar and insulated with cork from the outside. The shape and geometry of spaces, and the insightful openings, together with the immersion in this materiality, bring a sensorial sense which is difficult to recognize from images.

01 入口.jpg

建筑入口 Entrance ©Francisco Nogueira

02 光线氛围.jpg

光线氛围 The light atmosphere ©Francisco Nogueira

03 从走廊看外部水池.jpg

从走廊看外部水池 View of external pool from hallway ©Francisco Nogueira

04 从水池看向餐厅.jpg

从水池看向餐厅 View from the pool to the dining room ©Francisco Nogueira

05 餐厅.jpg

餐厅 The dining room ©Francisco Nogueira

06 会客区.jpg

会客区 Drawing room ©Francisco Nogueira

07 会客区一角.jpg

会客区一角 Corner of drawing room ©Francisco Nogueira

08 卧室.jpg

卧室 Bedroom ©Francisco Nogueira

09 天井.jpg

天井 Patio ©Francisco Nogueira

3.jpg

建筑位置规划图 Site plan ©Bak Gordon Architects

5.jpg

总平面图 Master plan ©Bak Gordon Architects

1.jpg

南立面 South elevation ©Bak Gordon Architects

2.jpg

剖面图 Section ©Bak Gordon Architects

7.jpg

模型01 Model 01 ©Bak Gordon Architects

6.jpg

模型02 Model 02 ©Bak Gordon Architects

项目名称 Project Name: CASA AZUL
建筑类型 Category: Architecture, residential
建筑位置 Project Location: Monte dos Patos, Grândola, Portugal
占地面积 Site Area: 9 ha
建筑面积 Building Area: 375㎡
地上层数 Number of ground floors: 1
地下层数 Number of underground floors  : 1
业主单位 Client: Private        
主创建筑师 Chief Designer: Ricardo Bak Gordon
合作建筑师 Other Designer(s): (collaboration) José Pedro Cano, Maria Barreiros, Tânia Correia, Maria Passos de Almeida
承包单位 Contractor: Fernando Pedreiro - Construções Civis, Lda.
咨询顾问 Consultants: – ARA - Alves Rodrigues & Associados, Lda (Foundations and Structures); CPX Consultoria e Projectos (Electrics, Telecommunications, Security and Mechanics); Acribia - Projectos e desenho técnico, Lda (Hydraulics)  
设计周期 Design period: from  2016  to 2018
施工周期 Construction period: from 2018  to 2021
项目摄影 Photographs Credits: Francisco Nogueira

史如玉

积分:78

私信

全部评论
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则